Fietsclub Uden

Gezamenlijke tocht naar Boxtel

Ook dit jaar hebben we weer een tocht met een gezamenlijke koffie pauze plaats. Op zondag 12 2022 juni komen alle groepen naar Park Stapelen in Boxtel. In het park staat spiegeltent Bon Salon waar we kunnen genieten van koffie en appelgebak.
Alle groepen hebben hun eigen route om uiteindelijk uit te komen in Park Stapelen in Boxtel.

In park Stapelen ligt Kasteel Stapelen
Kasteel Stapelen is in de dertiende eeuw gebouwd. Willem van Boxtel kreeg het als beloning voor zijn dappere optreden in de slag bij Woeringen. Bijzonder is dat Willem van Oranje en Lodewijk XIV (de Zonnekoning) hier op hun doorreis hebben geslapen. Sinds 1915 is het Kasteel Stapelen een klooster, dat werd bewoond door de Paters van Assumptionisten. Zij zijn met name werkzaam geweest in de missiegebieden Brazilië en Congo, het arbeids- en parochiepastoraat, het middelbaar en hoger onderwijs, in eigen seminaries en colleges. In 2018 hebben de paters het kasteel verkocht.

Het omringende stadslandgoed bevindt zich op de plek waar de Dommel het centrum van Boxtel binnenstroomt. Van oorsprong was het wat hoger gelegen. Kasteel Stapelen dankt hier haar naam aan. “Stapel” betekent namelijk hooggelegen plaats. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van al het moois dat de natuur, de religie en aanwezige kunst te bieden heeft. Zowel in het park als in het kasteel worden regelmatig culturele en religieuze activiteiten georganiseerd, waar iedereen aan kan deelnemen. Je kunt er zelfs trouwen!

Spiegeltent Bon Salon
Deze spiegeltent is een originele Belgische Danssalon. Begin dertiger jaren van de vorige eeuw gebouwd in België. Daarna ingezet op vele kermissen waar de lokale bevolking naar toe kwam om te dansen. Heel wat huwelijken hebben hun oorsprong gevonden in deze Spiegeltent
In 1979 komt spiegeltent Bon Salon naar Nederland en staat na een grondige restauratie in 1980 op het grote internationale Festival of Fools in Amsterdam. De spiegeltent als luisterrijke ambiance voor ontmoeting, cultuur en drank. En dat is hij nog steeds. De spiegeltent is overal te plaatsen, het opbouwen van de tent neemt ongeveer drie dagen in beslag. Drie Belgische mannen van tussen de 70 en 80 jaar helpen de huidige eigenaren nog steeds met het opbouwen van de Spiegeltent. Het opbouwen begint met het waterpas leggen van een ijzeren ring daarna volgen er nog honderden puzzel stukjes en uiteindelijk staat er een prachtige nostalgische spiegeltent

Stichting Boxtel Vooruit
Om de 2 jaar staat Spiegeltent Bon Salon vier weken in Park Stapelen. In en om de Spiegeltent worden dan dagelijks allerlei activiteiten georganiseerd. De coördinatie daarvan is in handen van Stichting Boxtel Vooruit.
De geschiedenis van Stichting Boxtel Vooruit gaat terug tot 6 mei 1925.
In de eerste statuten zijn de doelstellingen als volgt geformuleerd: Komen tot een gepaste viering van de jaarlijkse Koningsdag, bevorderen van de plaatselijke handel en industrie, meewerken aan de verfraaiing van de gemeente, zoveel mogelijk bevorderen van het Vreemdelingen Verkeer en de vestiging van vreemden in de gemeente en het ondersteunen van alle takken van sport.
Deze stichting organiseert nu nog jaarlijks allerlei activiteiten voor de Boxtelse bevolking.